Staalconstructie CO²-afvang installatie van Nuon in Buggenum

Energiebedrijf Nuon heeft bij de Willem Alexandercentrale in Buggenum een proefinstallatie voor de afvang van kooldioxide (CO²) gebouwd. Onderdelen werden via een mammoettransport geleverd. De 43 miljoen euro kostende installatie is bedoeld om een nieuwe methode te beproeven voor het opvangen van kooldioxide, dat vrijkomt bij het vergassingsproces van kolen.
Nuon gaat twee jaar in Buggenum proefdraaien met de afvanginstallatie, die op jaarbasis 10.000 ton CO² kan afvangen. De techniek van de installatie zal straks bij de Eemshaven in Groningen worden toegepast in een megacentrale die Nuon daar gaat bouwen.
Wij (G.J Crousen adviseur bouwconstructies) hebben voor de gehele staalconstructie van deze afvanginstallatie alle knooppuntdetails berekend en vervolgens de werkplaatstekeningen gemaakt (a.d.h.v. StruCad).
De staalconstructie is volledig in elkaar gezet in Born en is daarna in vijf delen vanuit Born per ponton over de maas naar Buggenum vervoerd. Deze delen zijn vervolgens met behulp van hijskranen op diepladers gezet en naar een plek bij de kolenvergasser gebracht.


Klant: Nuon

Oplever datum: januari, 2014